Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 11 till 19 av 19

Ämne: Parabolantenn - Thor 1/Sirius 4

  1. #11
    ComHit Crew atomizeds avatar
    Reg.datum
    Feb 2004
    Inlägg
    9 231
    Tackad
    1 084 gånger
    Om jag nu ska försöka förklara det ännu enklare för någon som inte vill fatta något så kan man säga att med satellit-TV så sitter halva mottagaren uppe i parabolen!

    LNB är en ganska komplicerad grej som innehåller mycket elektronik och i praktiken utgör första steget av satellit-mottagaren. LNB innehåller förutom allt det jag räknade upp i förra inlägget också ett första mottagarsteg med en oscillator som gör om sat-frekvenserna till en första mellanfrekvens. Annars skulle det överhuvudtaget inte gå att skicka ner signalerna i kabeln eftersom satelliterna sänder på så hög frekvens c:a 11000 - 130000 MHz. De frekvenserna skulle dämpas ut mycket snabbt i en kabel. Efter bara några meter så skulle ingen signalstyrka finnas kvar.

    Därför gör man på det här "JOBBIGA" sättet vare sig du gillar det eller inte....

  2. #12
    Om du har 2 st LNB:er och en skall ta imot Sirius och en Thor så skall ju man ha [GÖTEBORG] 23 Graders lutning på parabolen.

    Sirius 4 (4,8° Ö) : 188 G
    Thor 1 (0,8°V) : 194 G

    Det är 6° skilnad på satiliterna så det kommer att gå att få in samma på en parabol men nu kommer frågan?

    Vad står 4.8°Ö och 0.8°V för? Skall man ändra något på LNB:erna eller?
    Vad är det?

    Tacksam för svar

  3. #13
    ComHit Crew atomizeds avatar
    Reg.datum
    Feb 2004
    Inlägg
    9 231
    Tackad
    1 084 gånger
    Citat Ursprungligen postat av follo1992 Visa inlägg
    Vad står 4.8°Ö och 0.8°V för? Skall man ändra något på LNB:erna eller?
    Vad är det?

    Tacksam för svar
    Det är satelliternas position på himlen i den s.k. geostationära banan. Om du tänker dig att du står på ekvatorn på noll-meridianen och tittar rakt upp i himlen så har du Sirius 4,8 grader åt öster och Thor 0,8 grader åt väster.

    Det är inget du behöver eller kan ställa in på LNB:erna. Det har bara att göra med att man ska rikta parabolen åt rätt håll.

  4. #14
    Så jag behöver inte bry mig om detta???? För Surius och Thor ligger inte Öst eller Väst utan:

    Sirius 4 : ca. 188.45°
    Thor 1 : ca. 195.00°

  5. #15
    Donator matkohs avatar
    Reg.datum
    May 2005
    Inlägg
    7 061
    Tackad
    310 gånger
    Hmmmm.
    Suck !!!
    VVSMF (VågaVägraSmåMjukaFönster)
    Linux rules!

    VU+ Solo 4K, VU+ Solo2, 2* VU+ Solo Se, 4* VU+ Zero

  6. #16
    Seniormedlem DennisOlofs avatar
    Reg.datum
    Jul 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    2 556
    Tackad
    53 gånger
    Ganska rolig tråd att läsa faktiskt för dem som är insatta i ämnet, inte något illa menat mot TS. Man lär så länge man lever förhoppningsvis.

    Jag ger min beskrivning.

    Anledningen till att satelliterna har olika grader syftar på dess position uppe i rymden. Eftersom jorden är rund kan man inte ta emot alla satelliterna, det är t.ex. inte möjligt att ta emot signaler från de flesta satelliterna som är placerade på ekvatorn, ovanför amerika och asien.

    En del satelliter sänder på C-band (mycket större täckningsområde) men de flesta sänder på de vanliga Ku-bandet (tror det heter så, där har man Canal Digital, Viasat och alla andra leverantörer för oss vanligt folk). Alla satelliterna har transpondrar som sänder ut mikrovågorna.

    En del satelliter ovanför amerika och asien har transpondrar som pekar mot europa och dessa kan man ofta ta in, iofs inte aktuellt i ditt fall men så att du förstår. Och eftersom jorden är rund så finns det en hel del satelliter som helt enkelt är omöjliga att ta in, eftersom signalerna eller själva satelliten ligger UNDER havsnivån signalerna kan såklart inte komma fram då. Det här är extra viktigt för oss som bor så långt norr ut.

    Gradtals angivelserna kan man förenklat säga anger satellitens position i relation till något (som jag inte minns vad) men det talar om ungefär vart på himlen satelliten finns, det är många satelliter där uppe på ekvatorn så det blir många på rad. Canal Digital och Viasat ligger ganska nära varandra. Om det är öst eller väst är ointressant för dig utan det är skillnaden i grader mellan de angivna TALEN som är intressant.

    Om det skiljer cirka 6 grader mellan LNBerna på parabolen, då antar jag att du förstår att det blir ganska stor sträcka mellan dem "där ute" i rymden där dom finns.

    Det som är intressant för en person som installerar en parabol det är just vart satelliterna finns, dvs hur man riktar in parabolen samt vilken "tilt" man skall ha på LNBn, åter igen, eftersom jorden är rund. En del personer som tar in satelliter som ligger riktigt långt åt "höger" eller "vänster" brukar dessutom vrida parabolen för tilten på LNBn inte riktigt räcker. Men det gäller inte för viasat eller canal digital.

    Vill man slippa allt för stora problem är det en fördel att köpa färdiga "mono" block då räcker det med att man får in en av satelliterna så får man den andra på köpet så att säga. Här finns också flertalet utgångar på de flesta. Praktiskt.

    men som atomized sa, blir inte några fler inlägg i denna tråden. Orkar helt enkelt inte skriva.

  7. #17
    Seniormedlem
    Reg.datum
    Oct 2007
    Inlägg
    254
    Tackad
    2 gånger
    Citat Ursprungligen postat av budhit Visa inlägg
    Ser inte exakt vad det är för fördelare, men du kommer bara att kunna se från samma satellit och polarisation (H/V) på samtliga boxar samtidigt !
    Samma transponder t.o.m. tror jag..?

  8. #18
    Seniormedlem budhits avatar
    Reg.datum
    Aug 2008
    Inlägg
    220
    Tackad
    1 gånger
    Kan vara så, eller som på ett Quattro LNB, antingen LV, HV, LH eller HH.

  9. #19
    Seniormedlem DennisOlofs avatar
    Reg.datum
    Jul 2006
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    2 556
    Tackad
    53 gånger
    budhit, precis. Därav begränsningen.

    Det går att koppla flera boxar (vanliga för t.ex. CD eller Viasat) till en vanlig LNB som är avsedd för en box. Man kan titta på olika kanaler men man blir låst till något av de fyra alternativen LV, HV, LH eller HH rör man sig utanför någon av de fyra områdena så börjar boxarna bråka och försöka ställa om LNB om att dom vill ta emot kanaler som ligger på t.ex. vertikala och horisontella planet.

    Då kör man med twin, quad osv, t.ex skull man kunna säga att varje box tror att den har en egen LNB på en egen parabol. Har man då många kanaler som ska skickas ut från en parabol, t.ex SMATV eller centrall antenn kör man ofta med quattro LNB och kopplar boxarna till rätt utgång på LNBn för att sedan välja kanal som ska distribueras i kabel-TV nätet.

Liknande ämnen

  1. HD-picons för Thor 0.8 och Sirius 4.8
    Av Ducce i forum Dreambox
    Svar: 0
    Senaste inlägg: 2010-05-30, 11:23
  2. Thor/Sirius-utrustning
    Av Blixten1 i forum Viasat
    Svar: 17
    Senaste inlägg: 2010-04-24, 11:32
  3. Kanallista dm800 Sirius/Thor.
    Av razorx i forum Dreambox
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-12-11, 20:08
  4. 2 LNB Thor och Sirius, hjälp uppskattas.
    Av chester11 i forum Canal Digital
    Svar: 38
    Senaste inlägg: 2009-11-05, 17:14
  5. [LÖST] Thor och Sirius! Hur gör man??
    Av Ec0113 i forum Övrigt
    Svar: 3
    Senaste inlägg: 2003-12-22, 13:46

Taggar för det här ämnet

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
stöd oss
ComHit.net är en ideell sidan som drivs helt utan reklamintäkter, detta för att du som användare ska slippa all störande reklam och diskutera de saker du är intresserad av.
Skulle man däremot känna att man vill donera en slant för att hjälpa ComHit.net att bli bättre är ni välkomna att donera via länken nedan.

https://www.paypal.me/comhit/
Följ oss