Nästan dagligen dräller det in nya medlemmar här på forumet som tror att en Dreambox på något magiskt sätt kan avkoda betal-kanaler från Viasat, Canal Digital m.fl. helt gratis.

Så är det INTE!

Dreamboxen för sig själv på egen hand kan inte detta. Det spelar ingen roll vilken programvara eller vilka koder du installerar på boxen.

För att Dreamboxen ska kunna avkoda betal-kanaler måste den ha tillgång till aktuella nycklar. Dessa nycklar kan bara komma från ett giltigt programkort hos resp. operatör. Nycklarna lever dessutom bara 10-20 sekunder innan de måste förnyas och bytas ut. Detta innebär att Dreamboxen måste vara ständigt uppkopplad mot ett programkort för att kunna avkoda kanalerna.

Det finns två sätt att ordna detta på:

1. Du gör rätt för dig och betalar för ett programkort hos någon av operatörerna. Detta programkort kan du sedan med hjälp av teknisk utrustning hemma dela mellan flera av dina boxar/mottagare så att du kan se på dina kanaler i flera rum samtidigt. Detta kallas kortdelning och får diskuteras på det här forumet under förutsättning att det enbart handlar om att du använder tekniken för att dela ut ditt eget programkort inom ditt egna hushåll.

2. Du väljer att inte göra rätt för dig och betalar en avgift till någon "skum typ" som "ordnar" alla kanaler åt dig. Vad som händer då är att din Dreambox kopplas upp via internet till en illegal kortserver någonstans. Detta är olagligt och får INTE diskuteras på detta forum. Startar du sådana diskussioner här kommer du att bli tillsagd att du bryter mot reglerna och du gör dig impopulär på detta forum. Du bidrar dessutom till att stödja organiserad brottslighet om du väljer detta alternativ. Du bidrar också till att förstöra hobbyn för oss andra medlemmar eftersom operatörernas motåtgärder blir alltmer tekniskt avancerade ju fler som ägnar sig åt denna typen av brottslighet.

Så vill du diskutera Dreambox och kortdelning på detta forum så får du göra det på de villkor som gäller. Annars får du söka dig någon annanstans!

(Kanske kan vi klistra detta inlägg högt upp och använda det för att peka alla nybörjare hit.)
(Jag tar också gärna emot förslag om texten bör ändras på något sätt.)